Γιάννης Βέντρας: “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”
Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του Πυργέα Γιάννης Βέντρας στο greek volley.com μιλώντας για την ΕΟΠΕ και την πρόσφατη γενική συνέλευση.
Αναδημοσίευση της συνέντευξης από το www.greekvolley.com.
Υπέρμαχος της… αποκέντρωσης, αλλά και έτοιμος να σεβαστεί και να υπερασπίσει τους θεσμούς από την απαξίωση δηλώνει στο Greekvolley.com ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου, Γιάννης Βέντρας.
Οι Γενικές συνελεύσεις της ΕΟΠΕ το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πεδίο δράσης και διαξιφισμών μεταξύ διαφωνούντων και μάλιστα αποτέλεσαν αφορμή για να κατατεθεί ακόμη και μήνυση στην Ομοσπονδία, προκειμένου να σταματήσουν αυτές να διεξάγονται στην επαρχία. Με την ημερομηνία των εκλογών να έχει ορισθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Βόλο και με την κίνηση «Volley 2012» να κάνει λόγο για μεθοδεύσεις, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΠΕ Πελοποννήσου Γιάννης Βέντρας μιλά για την… απομακρυσμένη Καλαμάτα, τις Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και την αντιπαράθεσή του με τον Γιώργο Μελισσουργό.
Αναφερόμενος στην προ ημερών κόντρα του με τον Μελισσουργό, ο πρόεδρος του Πυργέα υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρξε καμία αντιδικία. Έκανα μία διαμαρτυρία γιατί για πρώτη φορά -στην 4η μεγαλύτερη Ένωση με 41 ενεργά σωματεία, την Ένωση Πελοποννήσου, με ομάδες που έχουν παίξει σε εθνικές κατηγορίες για πάρα πολλά χρόνια, έχει προσφέρει τόσους αθλητές στις Εθνικές ομάδες- αποφασίστηκε να γίνει μία Γενική Συνέλευση, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη. Παραβρεθήκαν 112 εκπρόσωποι σωματείων από όλη την Ελλάδα, άλλωστε η διοίκηση είχε αποφασίσει να γίνονται αγώνες στην Περιφέρεια και αυτό βοήθησε πιστεύω, όπως σε περιοχές που διπλασιάσανε την επόμενη χρονιά τα παιδιά που έπαιξαν βόλεϊ, με τις παραστάσεις που είχαν, έτσι έγινε μία Γενική Συνέλευση στην περιοχή μας».
Το βόλεϊ στην Περιφέρεια
Μιλώντας για την Γενική Συνέλευση της Καλαμάτας, ο Γιάννης Βέντρας αφού επεσήμανε πως αυτές τονώνουν οικονομικά την τοπική αγορά, αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του για αποκέντρωση του βόλεϊ. Μια αποκέντρωση που πρέπει να γίνει αν αναλογιστεί κανείς πως από τα 320 σωματεία της ΕΟΠΕ τα 120 είναι στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 200 στην Περιφέρεια. «Σαφώς και οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, και στη Θεσσαλία, και στη Μακεδονία, και στην Πελοπόννησο και παντού. Θεωρώ λοιπόν πως όσα σωματεία ενδιαφέρονται για το άθλημα θα πάνε παντού. Στην Γ.Σ. του ΟΑΚΑ είδαμε πως όσα σωματεία δεν ενδιαφέρονταν για δικούς τους λόγους δε συμμετείχαν. Δεν θα σταθώ εγώ στους λόγους για τους οποίους δεν ήρθαν» τόνισε ο Γιάννης Βέντρας και συνέχισε «τα σωματεία στη δύναμη της ΕΟΠΕ είναι 320. Άρα αν θεωρήσουμε πως 120 σωματεία θα έφευγαν από την Αθήνα για να πάνε σε μία Γενική Συνέλευση, έτσι και τα υπόλοιπα 200 θα πρέπει να έρθουνε από την επαρχία στην Αθήνα».
Παραμένοντας στο θέμα της αποκέντρωσης ο έμπειρος παράγοντας από τον Πύργο, υπογράμμισε πως όλα είναι υποκειμενικά, αφού το βασικότερο όλων είναι αν κάποιος θέλει ή όχι να συμμετάσχει σε κάθε Γενική Συνέλευση…«το θέμα της πρόσβασης είναι καθαρά υποκειμενικό… Η Καλαμάτα δεν είναι στο πουθενά ή η Χαλκίδα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Θήβα κ.α. Τώρα, δόξα τω Θεό με τα μέσα που υπάρχουν οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και μπορείς να πας με κάθε τρόπο… Το θέμα είναι να θες να πας ή να μην πας… Ποτέ άλλωστε δεν μπορούν να εξυπηρετούνται όλα τα σωματεία, ανάλογα με το γεωγραφικό σημείο που είναι η έδρα τους… Δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να πάρουμε το αεροπλάνο και να έρθουμε στην Αθήνα» επεσήμανε ο Βέντρας.
Όταν ο αντιπρόεδρος της ΈΣΠΕ Πελοποννήσου κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της κίνησης Volley2012 κατά της Γενικής Συνέλευσης της Καλαμάτας ήταν απόλυτος…«Εμείς προσβληθήκαμε από το ύφος της ανακοίνωσης… Δηλαδή εμείς που ερχόμαστε μέχρι σήμερα σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις καμιά 15άρια που έχουν γίνει στην Αθήνα και φύγαμε από τον Πύργο, τη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα, τι θα γινόταν δηλαδή αν κάποια ομάδα έφευγε μία φορά να έρθει στην Καλαμάτα».
Παράλληλα ο Γιάννης Βέντρας φέρνοντας ως παράδειγμα την απουσία πολλών σωματείων της Αθήνας από την τελευταία Γ.Σ. απάντησε στα «Αθηνοκεντρικά» επιχειρήματα του Γιώργου Μελισσουργού. «Το σωματείο της Αλεξανδρούπολης, άντε να δεχθώ πως δεν ήρθε γιατί θεωρούσε πως ήταν μακριά… Το σωματείο του Ρέντη να μην βρίσκεται εδώ; Και από τα 120 σωματεία που επικαλείται ο κος Μελισσουργός, πόσα ήταν; Δεν ήτανε καν τα σωματεία της Α1 Ανδρών, τα οποία αφορούσε η συζήτηση για την τροποποίηση των κανονισμών… Από τα 12 σωματεία ήρθαν μόνο 4! Άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό που επικαλείται ο κ. Μελισσουργός. Δεν ισχύει! Είπαμε όποια σωματεία ενδιαφέρονται για το βόλεϊ και έχουμε μείνει πολύ λίγοι, θα πρέπει να λειτουργήσουμε για το βόλεϊ και να αφήσουμε όλα αυτά. Εγώ απάντησα και επώνυμα στον κ. Μελισσουργό, αφού έχω συνηθίσει να έχω το θάρρος της γνώμης μου και να την εκφράζω ως Βέντρας».
Σεβασμός στους θεσμούς
Ένα άλλο κεφάλαιο στο οποίο στάθηκε ο Γιάννης Βέντρας και ήταν πραγματικά χείμαρρος, αφορούσε την προσπάθεια που επιχειρείται μέσω ανώνυμων –κυρίως- σχολίων σε ιστοσελίδες, να πλήξουν την θεσμό του προέδρου της Ομοσπονδίας και να μειώσουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία και δημόσια εικόνα του αθλήματος. «Έχουν γραφτεί ανώνυμα όχι προσβλητικά, αλλά εμετικά θα έλεγα, σχόλια για τον Αχιλλέα Μαυρομάτη. Και δεν αναφέρομαι αυτή την στιγμή για τον Μαυρομάτη ως φυσικό πρόσωπο, αλλά ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Δεν μπορούμε να «πυροβολούμε το θεσμό» τον οποίο θέλουμε εμείς να υπηρετήσουμε μετά από λίγο καιρό από αυτή τη θέση» δήλωσε ο Βέντρας και συμπλήρωσε «έχουμε υποχρέωση στα 4 χρόνια να στηρίξουμε τη διοίκηση, να την κρίνουμε και όταν θα έρθουν εκλογές, να την ψηφίσουμε ή να την καταψηφίσουμε! Δεν μπορούμε όμως για το καλό του βόλεϊ όλα αυτά τα χρόνια, να καθόμαστε και να γράφουμε σχόλια προσβλητικά, εμετικά, ανώνυμα και εκτός πραγματικότητας για το θεσμό… Αυτό νομίζω μας έχει φάει! Και μετά έχουμε απαίτηση το βόλεϊ να πάει μπροστά… Εμείς σαν παράγοντες μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε με την ΕΟΠΕ για να λύσουμε προβλήματα των σωματείων μας, να βοηθήσουμε γενικότερα το βόλεϊ που αγαπάμε να πάει καλά! Δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να καταφερόμαστε ανώνυμα εναντίον του προέδρου, επειδή δεν μας αρέσει ο πρόεδρος».