Συνέντευξη του προπονητή μας Γ. Κουτσουνά στη σχολική εφημερίδα “Τα χρονικά του 4ου”
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο προπονητής της ομάδας μας Γιάννης Κουτσουνάς, στη σχολική εφημερίδα του 4ου Γυμνασίου της πόλης μας, “Τα χρονικά του 4ου“, όπου αναφέρθηκε στο άθλημα του βόλεϊ και τον σύλλογό μας.
– Αγαπητέ κύριε Κουτσουνά, είναι τιμή μας να σας περιλαμβάνουμε στη σχολική εφημερίδα μας ως ένα από τα πρότυπα της περιοχής μας που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τη νέα γενιά στο χώρο της πετοσφαίρισης. Σας ευχαριστούμε πολύ που αποδεχτήκατε άμεσα την πρόσκληση μας! Θα θέλαμε να σας απευθύνουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις αναδειχθεί η αξία του αθλήματος που υπηρετείτε και για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
Κατά αρχάς να ευχαριστήσω για τα καλά και τιμητικά σας λόγια. Μακάρι να έχω καταφέρει, και αυτός είναι και ένας από τους στόχους μου, να καλλιεργήσω στα παιδιά, μέσα από το άθλημα της πετοσφαίρισης, την αγάπη για τον αθλητισμό. Κατά δεύτερον να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά για την ευκαιρία που μου δίνετε να αναφερθώ στο άθλημα που Υπηρετώ και αγαπώ και μέσω της σχολικής σας εφημερίδας να γίνει γνωστό στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– Ποια θεωρείτε ότι είναι η μαγεία του βόλεϊ που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με αυτό το άθλημα ως προπονητής;
Με το άθλημα της πετοσφαίρισης (volley) ήρθα σε επαφή τυχαία το 1987 όταν ήμουν μαθητής της Β’ Γυμνασίου όταν ο γυμναστής του σχολείου μου κ. Στουφής Τάσος με έστειλε μαζί με μερικούς άλλους συμμαθητές μου να επανδρώσουμε το νεοϊδρυθέν τότε τμήμα παμπαίδων του συλλόγου της Γυμναστικής Ένωσης Πύργου (Γ.Ε.Π). Από τότε δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με το βόλεϊ καθώς η ένταση που έχει το συγκεκριμένο άθλημα, η ομαδικότητα, η γρήγορη λήψη αποφάσεων που απαιτεί ενώ αγωνίζεσαι, με έκαναν να το αγαπήσω τόσο που επέλεξα να εξειδικευθώ στο άθλημα της πετοσφαίρισης κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στα ΤΕΦΑΑ και να προσπαθήσω να το διδάξω, να το διαδώσω και να το αναδείξω και ως προπονητής.
– Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει ένας νέος να ασχοληθεί με τον αθλητισμό σήμερα και ειδικά με το βόλεϊ;
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό προσφέρει κατά αρχάς τη δυνατότητα στα νεαρά άτομα να διατηρούν το σώμα τους υγιές , σφριγηλό και καλοδιατηρημένο. Εξ άλλου το ρητό « Νους υγιής εν σώματι υγιεί» φανερώνει ότι από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν αντιληφθεί την ανάγκη εκγύμνασης όχι μόνο του πνεύματος αλλά και του σώματος καθώς ένα υγιές- γυμνασμένο κορμί θα τους πρόσφερε ψυχική υγεία και ισορροπία. Το βόλεϊ είναι ένα από τα πολλά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα νεαρό άτομο ώστε να έρθει σε επαφή με τον αθλητισμό και να αποκομίσει τα πιο πάνω αναφερθέντα οφέλη. Μέσα από το άθλημα του βόλεϊ όμως πιστεύω ότι θα νιώσει την απόλυτη ομαδικότητα καθώς για να κερδηθεί ένας πόντος απαιτεί τη συνεργασία όλων σχεδόν των παιχτών σε κάθε φάση. Γιατί θα νιώσει τη δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες που προσφέρει το άθλημα σε όσους ασχολούνται με αυτό μιας και ο ίδιος ο κανονισμός απαιτεί οι παίχτες να περνούν από όλες τις θέσεις του γηπέδου κάνοντας υποχρεωτικά περιστροφή, γνωστή και ως «ρολόι». Γιατί θα αναπτύξει κινητικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός αγώνα ή μιας προπόνησης αλλά και θα του φανούν χρήσιμες αφού θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του και θα τον οδηγήσουν στη δια βίου άσκηση. Θα το επιλέξει γιατί είναι ασφαλές καθώς δεν υπάρχει σωματική επαφή με τον αντίπαλο, θα ασχοληθεί μαζί του γιατί συντονίζει στον υπέρτατο βαθμό τη λειτουργία του χεριού και του ματιού κάτι που είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά του.
– Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές του βόλεϊ μέχρι να γίνουν επαγγελματίες βολεϊμπολίστες;
Η εξέλιξη ενός αθλητή από έναν απλό ερασιτέχνη μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει να γίνει επαγγελματίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πρώτο και σημαντικό στοιχείο είναι ο αθλητής να έρθει στο γήπεδο. Δηλαδή, το ταλέντο του να αναγνωριστεί από κάποιον προπονητή και να καλλιεργηθεί ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και να «ανοίξει» ο δρόμος προς τις επαγγελματικές κατηγορίες. Ακόμη και αν γίνει αυτό όμως δεν είναι αρκετό καθώς το άθλημα του βόλεϊ δεν συγκαταλέγεται στα αθλήματα που αποφέρουν ικανοποιητικά και ικανά ποσά ώστε κάποιος να αποφασίσει να βιοποριστεί μόνο μέσω της πετοσφαίρισης οπότε στην πορεία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψει την προσπάθεια να γίνει ένας επιτυχημένος επαγγελματίας αθλητής βόλεϊ και να στραφεί σε άλλες επαγγελματικές διεξόδους.
– Ποιες δεξιότητες κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει κάποιος για να διακριθεί στο χώρο;
Η απάντηση που μπορεί να ψάχνει κάποιος στην ερώτηση σου αγαπητή Ευγενία μπορούμε να πούμε ότι έχει μερικές κύριες απαιτήσεις, τις οποίες άλλος μπορεί να τις δει ως περιορισμούς και άλλος να τις δει ως πρόκληση. Και εξηγούμαι. Όπως στα περισσότερα αθλήματα τα σωματικά και κινητικά προσόντα του υποψήφιου αθλητή, έτσι και στο βόλεϊ, είναι μια βασική προϋπόθεση για να διακριθεί κάποιος στο άθλημα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι προπονητές ψάχνουν έναν αθλητικό τύπο με ιδανικά σωματομετρικά χαρακτηριστικά για να τον εντάξουν στην ομάδα τους. Ακολούθως, μια παράμετρος που θα οδηγήσει στη διάκριση είναι οι πιο σύνθετες δεξιότητες που μπορεί να κατέχει ένα αγωνιζόμενος δηλ. άτομα τα οποία μπορούν να ασχολούνται με πολλά αθλήματα και να είναι καλοί σε όλα. Η τελειοποίηση της τεχνικής είναι μια ακόμη παράμετρος επιτυχίας. Όσο περισσότερο εξασκείται κάποιος στο σέρβις, στη μανσέτα, στα δάχτυλα και τα βελτιώνει τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να επιτύχει στο άθλημα της πετοσφαίρισης. Τέλος, σημαντικό στοιχείο που οδηγεί στη διάκριση έναν αθλητή είναι η εσωτερική δύναμη που διαθέτει ώστε να ανταπεξέρχεται στα κάθε είδους προβλήματα που προκύπτουν στην αθλητική του ζωή. Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά μπορεί κάποιοι να τα έχουν ως τάλαντα και να έχουν το προβάδισμα έναντι άλλων αλλά η ζωή έχει αποδείξει ότι άνθρωποι με σκληρή δουλειά κατάφεραν να αντισταθμίσουν κάποιες τους αδυναμίες και να διακριθούν γιατί απλά το ήθελαν πολύ! Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχή της απάντησής μου είπα ότι οι απαιτήσεις αυτές μπορεί για άλλους να λειτουργήσουν περιοριστικά και για άλλους να αποτελέσουν μια πρόκληση.
– Τι θα προτείνατε στα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν γυμναστική Ακαδημία και ποια θεωρείται πως θα είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση;
Η πρότασή μου είναι να υποστηρίξουν την επιλογή τους και να κυνηγήσουν το όνειρό τους αρκεί αυτό που θα διαλέξουν να είναι κάτι που θα τους γεμίζει την ψυχή και θα θέλουν να ασχολούνται με αυτό ουσιαστικά και όχι μόνο τυπικά. Θα έχουν τη διάθεση δηλαδή να μην μείνουν μόνο στις γνώσεις που θα πάρουν κατά την ακαδημαϊκή τους πορεία αλλά θα μελετούν και θα ενημερώνονται διαρκώς καθώς η Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής εξελίσσεται διαρκώς και απαιτεί συνεχή ενασχόληση με το αντικείμενο ώστε να προσφέρουν άριστες Υπηρεσίες στους αθλητές τους ή στους μαθητές τους. Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση καλό είναι να αναζητήσουν οδηγούς σπουδών ή διάφορες πληροφορίες από τις Σχολές Φυσικής Αγωγής που υπάρχουν ανά την Ελλάδα ώστε να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για τους μελλοντικούς τρόπους αξιοποίησης του πτυχίου τους. Ενδεικτικά θα μπορούσα να πω ότι ένας πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής δύναται να αναζητήσει εργασία είτε στην ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση, είτε σε αθλητικούς συλλόγους, είτε σε οργανισμούς των Δήμων, και εάν εμπλουτίσει τις σπουδές του με κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο θα μπορούσε να εργαστεί είτε ως μάνατζερ αθλητών, είτε ως στέλεχος αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.
– Πιστεύετε ότι σήμερα η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο χώρο του διεθνούς αθλητισμού στο άθλημα αυτό;
Το ελληνικό βόλεϊ έχει να επιδείξει ορισμένες σημαντικές επιτυχίες στον ευρωπαϊκό χώρο κατά το παρελθόν. Το μακρινό 1987 η εθνική ομάδα κατόρθωσε και ήρθε Τρίτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σημειώστε ότι ήταν μια τρομερή επιτυχία για το άθλημά μας η κατάληψη αυτής της θέσης ή οποία όμως δεν αξιοποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό όπως έγινε την ίδια περίοδο ή επιτυχία της εθνικής ομάδας στο μπάσκετ. Στα κατοπινά χρόνια το ελληνικό βόλεϊ κατέδειξε σημαντική παρουσία στο ευρωπαϊκό στερέωμα με ομάδες όπως η Ορεστιάδα και ο Ολυμπιακός που κατέκτησε και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για ελληνική ομάδα στο Κύπελλο Κυπελλούχων και είχε φτάσει σε ημιτελικούς ή και τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Τα χρόνια εκείνα βέβαια οι ελληνικές ομάδες διέθεταν στο ενεργητικό τους ορισμένους από τους καλύτερους παίχτες στο διεθνές στερέωμα και αυτό είχε βοηθήσει πολύ. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό βόλεϊ έχει μείνει λίγο πιο πίσω σε σχέση με τις παλαιότερες επιτυχίες.
– Υπήρχε κάποια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο επάγγελμα σας που σας έκανε να σκεφτείτε να τα παρατήσετε;
Πρέπει να ομολογήσω ότι οι σπουδές μου στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ήταν ένα όνειρο ζωής που τελικά αξιώθηκα να το ζήσω. Παρόλα αυτά στα πρώτα χρόνια της αναζήτησης της επαγγελματικής μου καριέρας ως πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής είχα παράλληλα εξετάσει και άλλες επαγγελματικές διεξόδους καθώς την περίοδο που σας αναφέρω οι οικονομικές απολαβές –κατά κύριο λόγο – στις διάφορες αθλητικές εργασίες που είχα τότε δεν ήταν ικανές να μου προσφέρουν τη δυνατότητα πλήρους αυτοσυντήρησης. Επίσης, κάποιες από αυτές είτε ήταν πρόσκαιρες είτε δεν είχαν διάρκεια που αυτό σήμαινε επαγγελματική αβεβαιότητα.
– Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε την ομάδα «Πυργέας» και πως πήρε το όνομα της;
Η δημιουργία του «ΠΥΡΓΕΑ» ήταν μια σημαντική στιγμή για το πυργιώτικο βόλεϊ καθώς οι παράγοντες (Παρράς Τ., Μαστορόπουλος Δ. και Μαστορόπουλος Α. και Τσόκος Π. και Τσόκος Δ.) και οι προπονητές των τριών εκείνη την εποχή συλλόγων (2013) βόλεϊ της πόλης (ΠΙΣΑΛΙΣ, ΦΙΛΑΘΛΉΤΙΚΟΣ και ΔΟΞΑ ΠΥΡΓΟΥ) διέκριναν την στασιμότητα του αθλήματος λόγω της πολυδιάσπασής του καθώς και την αδυναμία η πόλη να τροφοδοτήσει με έμψυχο υλικό και τα τρία σωματεία και έτσι κατόπιν σοβαρής και ενδελεχούς συζήτησης αποφάσισαν τη συνένωσή τους σε μια ομάδα που θα εκπροσωπούσε την πόλη. Το όνομα προέρχεται από αναφορά του αρχαίου περιηγητή Παυσανία στον ΠΥΡΓΕΑ, πατέρα του Λέπρεου, τον οποίο αναφέρει ως τοπικό ήρωα της περιοχής μας.
– Η ομάδα σας από ποια τμήματα αποτελείται και ποιοι είναι οι συνεργάτες σας προπονητές;
Η ομάδα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει στο δυναμικό της περίπου 80 κορίτσια διαφόρων ηλικιών και λειτουργεί τμήματα υποδομών ή αλλιώς mini volley για παιδιά δημοτικού σχολείου, τμήματα παγκορασίδων για κορίτσια του Γυμνασίου και τμήμα κορασίδων και νεανίδων για κορίτσια Λυκείου. Ήδη γίνονται κάποιες συζητήσεις και επαφές με παλαιότερες αθλήτριες ώστε να δημιουργηθεί ξανά το γυναικείο τμήμα του συλλόγου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα και του χρόνου ο «ΠΥΡΓΕΑΣ» θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα γυναικών της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου. Επίσης, πριν δύο μήνες ξεκίνησε να λειτουργεί και να φαίνεται η δυνατότητα επανασύστασής του αντρικού τμήματος του συλλόγου καθώς δέκα αγόρια, δέκα έφηβοι του Λυκείου προπονούνται στο αγαπημένο άθλημα του βόλεϊ. Μίλησα για επανασύσταση καθώς πριν μια δεκαετία περίπου λειτουργούσαν στο σύνολό τους ανδρικά τμήματα και η ανδρική ομάδα πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα της Πελοποννήσου καθώς είχε συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής και είχε φτάσει στους προημιτελικούς (8) του κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τη γνωστή ΑΕΚ στο γήπεδο του Πύργου. Την παρούσα χρονική στιγμή προπονητές του συλλόγου είναι ο κ. Χάρης Λόλας και εγώ ενώ παλαιότερα είχαν διατελέσει προπονητές με επιτυχία ο κ. Τσόκος Παναγιώτης, ο αείμνηστος Δημήτρης Τσόκος, ο κ. Νίκος Τουμπέκης, ο κ. Αγησίλαος Παπαδόπουλος , ο κ. Φύττας Γιώργος. Οι προπονήσεις διεξάγονται στο κλειστό γυμναστήριο Πύργου, που αποτελεί και την έδρα του σωματείου, και τα τελευταία χρόνια προπονήσεις των μικρότερων ηλικιακά τμημάτων διεξάγονται και στην κλειστή αίθουσα του γυμναστηρίου του 2ου Γυμνασίου μετά από ευγενική παραχώρηση της από τον πρώην Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Κομιώτη Γιώργο και από την νυν Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Μπαντούνα Μαρία , τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
– Πόσο ψηλά θεωρείτε πως μπορεί να φτάσει η ομάδα του Πύργου;
Αρχικός στόχος της ομάδας είναι τα κορίτσια και τα αγόρια του συλλόγου μας να ενταχθούν στον αθλητισμό και να τον αγαπήσουν μέσω του βόλεϊ. Δευτερευόντως, μέσα από τη συνεχή προσπάθεια είναι χαρά μας να δούμε κάποια από τμήματά μας να προχωρήσουν σε επόμενες φάσεις των πρωταθλημάτων που συμμετέχουν και αθλήτριες μας ή αθλητές μας να διακρίνονται στο χώρο του βόλεϊ όπως έχει γίνει ήδη στο παρελθόν με αθλήτριες του συλλόγου που έπαιξαν σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως η Βερονίκη Κοτσώρη (Καλαμάτα κ.α), η Γιαμπαστή Καλλιρόη, ο Αλμπάνο Κιαλίου στον Παναθηναϊκό.
Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθούν την πορεία της ομάδας μας μπορούν να την ακολουθήσουν στο facebook (https://www.facebook.com/pyrgeasvolley/) ή στην ιστοσελίδα μας https://pyrgeas.gr/
Σας ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία στις σελίδες της σχολικής σας εφημερίδας και παραμένω στη διάθεσή σας για ό,τι άλλο θα θελήσετε να μάθετε σχετικά με το άθλημα του βόλεϊ.
– Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνεργασία και τη θετική σας στάση. Να είστε πάντα καλά και να συνεχίζετε δυναμικά και με επιτυχία το έργο σας!
Ευγενία Διονυσοπούλου, Μαθήτρια–Αθλητικογράφος (Τμήμα Β1)
Πηγή: https://schoolpress.sch.gr/taxronikatou4ou/archives/72